Alus ražošana Tērvetē tika
uzsākta 1971. gadā
Alus ražošana Tērvetē tika uzsākta 1971. gadā. Laikam ritot, alus darītava auga un attīstījās.
Pateicoties alus darītavas darbinieku uzņēmībai un mīlestībai pret šo produktu, Tērvetes alus ir guvis plašu atzinību Latvijas alus lietpratēju vidū.
Vēsture Novērtējumi
Mūsu alus meistari
ceļ godā vecos tikumus
Tērvetes alus brūvēšanā tiek izmantotas pašu audzētas, rūpīgi izvēlētas izejvielas un meistaru pieredze vairāku desmitu gadu garumā. Tērvetes alus nozīme Latvijas tirgū nav mērāma tirgus daļā vai pārdotajos litros. Galvenā alus vērtība ir garša, kuru ir iecienījuši alus lietotāji Latvijā un aiz tās robežām.
Mums ir svarīgi ražot produktu, kam var uzticēties. Kvalitātes apliecinājums ir Tērvetes alum piešķirtā valsts atzītā preču zīme „Kvalitatīvs produkts Latvija” jeb „Zaļā karotīte”.
Visi alus tapšanas procesi tiek ļoti rūpīgi kontrolēti ar HACCP, jeb pārtikas nekaitīguma nodrošināšanas sistēmas palīdzību, taču pats svarīgākais faktors ir mūsu alus darītavas speciālisti, kas pazīst un ciena īsta alus garšu.


pirmais alus “Senču”.
Pirmā kolhozu alus darītava, kas Latvijā pieteicās konkurēt ar valsts atbalstītajām rūpnīcām pudeļu alus ražošanā. Alus darītava, kā kolhoza „Tērvete” palīgražošanas nozare, uzsāk savu darbību ar stingriem nosacījumiem: drīkst pārstrādāt tikai kolhozā audzētus miežus, bet darbaspēks nedrīkst būt no tobrīd kolhozā strādājošajiem ļaudīm.
Tiek uzsākta iesala ražošana. Iesalnīca bija LLA mācībspēku projektēta ar jaudu 1,5 t iesala diennaktī. Viss process bija roku darbs. Vārītavas iekārtas bija Latvijā ražotas un kalpoja līdz 2015. gadam. Alus raudzēšana notika melnā metāla kublos, kurus nomainīja 80-tajos gados, pret nerūsējošā tērauda tvertnēm. Tolaik visas iekārtas bija Latvijā ražotas.
Sākumā alus tika pildīts koka mucās, bet septembrī to sāka pildīt 0,5 stikla pudelēs. Bijām pirmais mazais uzņēmums, kas sāka alu pildīt stikla pudelēs. Pildītavas tehnika bija Krievijā ražota ar jaudu - 3000 pudeles stundā. Viss roku darbs: 8 strādnieces, 2 iekārtu regulētāji, darbs vienā maiņā. Alus darītavas kopējā jauda 180 000 dal gadā.



Deviņdesmito gadu sākums bija posms, kad jaunu tehnoloģisko izrāvienu Latvijā varēja izdarīt vairākas alus darītavas un „Tērvete” to izmantoja. Tas bija laiks, kad jaunākā tehnoloģiskā informācija bija jāiegūst tikai no Krievijā iznākušajiem žurnāliem.
Sākoties Latvijas neatkarības laikam, arī mūsu nozarē pavērās lielas iespējas. Mūsu speciālisti devās pieredzes apmaiņā uz alus darītavām Rietumvācijā. Tas bija ļoti vērtīgs ieguldījums alus darītavas attīstībā.
Tiek uzstādīta pudeļu pildīšanas līnija no Vācijas.
Uzsākam alus filtrāciju, līdz tam alu seperējām. Alus filtri ļoti uzlaboja alus kvalitāti.
Sākam izlejamo alu pildīt KEG tipa mucās, kas ir svarīgs nosacījums alus kvalitātes uzlabošanā.
Tiek uzstādīta KEG mazgāšanas un pildīšanas iekārta, kas kalpo līdz 2014. gadam.
Izmantojot Eiropas Savienības pirmsiestāšanās fonda SAPARD līdzekļus, tapa jauns un mūsdienīgs CKT (centrālās kontroles tanks) alus pagrabs ar 16 tvertnēm un uzstādīta jauna pudeļu pildīšanas līnija ar jaudu - 6000 pudeļu / stundā . Tas deva iespēju ražošanas apjomus palielināt.
Tika izveidota jauna alus šķirne - „Tērvetes Oriģinālais”, kas ir stiprāks alus, ar izteiktāku garšu buķeti un iegūts ilgākas noguldīšanas rezultātā. 2005.g. Zemkopības ministrija un Mārketinga padome piešķīra Tērvetes alus darītavai „Kvalitātes karogu” par kvalitatīvu un augstvērtīgu produktu ražošanu.

identitāte.

40 gadu laikā Tērvetes alus bija iekarojis ne tikai veikalu plauktus, bet arī cilvēku sirdis. Pieprasījums pēc produkta katru gadu palielinājās. Ar gadiem nostabilizējās uzņēmuma pamatvērtības, kas likumsakarīgi nevarēja būt nepamanītas.
Tā dzima zimols “Tērvete” , kas simbolizē Latvijas laukus, cieņu pret patiesām, senču mantotām vērtībām, ekoloģisku domāšanu un augstu kvalitāti. Tika izstrādāts jauns vizuālais noformējums produktiem ar saukli “ No pašu zemes nācis!”
Respektējot daudzu alus lietpratēju un cienītāju ieteikumus, tika izveidots jauns produkts - nefiltrēts alus , kas satur dabīgās nogulsnes ( raugus, olbaltumvielas).
Uzbūvēts otrs CKT alus pagrabs ar 12 tvertnēm.
Uzstādīta jauna , mūsdienu tehnoloģijām aprīkota alus misas vārītava- divas reizes jaudīgāka par veco vārītavu, kas spēj saražot 42 m3 misas diennaktī.
Alus sortimenta dažādošanas nolūkos tika izveidota jauna tumšā alus šķirne - Tērvete „Tumšais”, kuras ražošanā izmanto 3 veida iesalus ( gaišo, karamilizēto un dedzināto).
Uzbūvēta kvasa ražošanas tehnoloģiskā līnija. Sākām ražot divas kvasa šķirnes - kvass Tērvete "Saimes" un kvass Tērvete "Godu".
Uzbūvēta plaša gatavās produkcijas noliktava. Tajā varam izvietot līdz 1 000 000 pudeļu, kurās kopā iepildīti 500 m3 alus.
Uzstādīta mūsdienīga PET pudeļu izpūšanas un pildīšanas līnija ar jaudu - 6 000 pudeles / stundā, uzsākta kvasa pildīšana PET pudelēs.
Uzsākta dzeramā ūdens „Tērvete” ražošana. Ūdens tiek iegūts no pazemes ūdens atradnes apm. 60 m dziļumā.


Alus darītavas novērtējumi
Esam gandarīti un priecājamies par mūsu veikuma augsto novērtējumu, ko saņemam kā no nozares profesionāļiem, tā arī no mūsu produktu patērētājiem. Laikam ritot, ir iegūti daudz un dažādi tituli, godalgas, diplomi. Visi mums ir svarīgi un ieņem goda vietu. Tie atgādina par paveikto un veido Tērvetes alus vēsturi.